Добре де, Байдън или Тръмп ще бъде следващият президент? Не знаем, защото

...
Добре де, Байдън или Тръмп ще бъде следващият президент?
Не знаем, защото
Коментари Харесай

Изборите в САЩ: Защо още не знаем и кога ще разберем резултата? |

Добре де, Байдън или Тръмп ще бъде идващият президент?

Не знаем, тъй като към момента не са преброени задоволително гласове нито за Доналд Тръмп, нито за Джо Байдън, които да им обезпечат победа.

Всъщност, заради времето, належащо за броене на големия брой гласове подадени по пощата поради коронавирусната пандемия, това може да отнеме няколко дни.

А в случай че в допълнение има и юридически оспорвания на резултатите, оповестяването на резултата от вота може да се проточи даже и седмици. 

И няма ли никаква подсказка за това кой печели в действителност?

За да станете президент на Съединени американски щати, в действителност не е нужно да спечелите националния избор. Вместо това претендентът би трябвало да завоюва болшинството в система, наречена " изборна гилдия ". При нея всеки щат получава избран брой гласове или „ електори “, които са почти съобразени с популацията му.

Така че, в случай че спечелите вотът в съответния щат, печелите и неговите гласове (б. ред. - като се изключи Небраска и Мейн, само че това е сложно). Общият брой на електорите е 538,, който получи 270, става президент.

На процедура единствено няколко основни щати ще решат изхода от вота, макар рекордното гласоподаване на американците на тези избори.

Дотук:

Очаква се Байдън и Тръмп да завоюват с лекост щатите, които са си обичайно техни - на демократите и на републиканците.

Резултатите към момента са доста близки в колебаещите се щати, с цел да се направи какъвто и да е извод кой печели.

В някои от оспорвани надпревари управляващите даже не са почнали да броят гласовете, подадени по пощата, а те могат да трансформират всичко.

Да забележим кои са някои от тези щати:

Флорида: Прогнозите са за Доналд Тръмп - обяснението е в поддръжката на многобройната кубино-американската колония в покрайнините на Маями.

Аризона: Щатът е любопитен с това, че не е дал своя вот за демократ от 1996 година Сега обаче се обрисува като евентуална облага за Джо Байдън, който съумява да притегли на своя страна млади прогресивни латиноамериканци, живеещи там.

Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган: Тези щати са в центъра на вниманието и до момента в който някои окръзи на Уисконсин си пробиват път посредством бюлетините, останалите зависят от пощенските гласове, чието преброяване може да отнеме дни.

Изводът?

Доналд Тръмп се оправя по-добре от предстоящото и Джо Байдън не съумя да завоюва противоречивите щати, които броят гласовете бързо. Това значи повече неустановеност, до момента в който се чакат резултатите.

И какво следва?

Може да не знаем дни наред какво става. Това в действителност е най-вероятният сюжет, защото борбата ще премине към пощенските гласове, които занапред ще се броят тук-там като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Може да се намесят юридическите екипи. Тръмп към този момент заприказва за правни дейности, при положение че  резултатът е непосредствен. Това евентуално може да проточи неизвестността.

Ще има неустановеност, само че още е рано да предвиждаме някакви обилни безредици затова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР